Kul med mikroskop

Ett mikroskop är givetvis inte en leksak, men det betyder inte att man inte kan ha kul med det både som barn och som vuxen. Man kan lära sig ett och annat också. Ett tips för att göra det lite enklare är att skaffa USB-mikroskop, klicka här om du vill veta mer. Den kopplar man till datorn på ett enkelt sätt och man slipper sitta och skruva för att ställa in skärpan (vilket kan vara en utmaning för ett litet barn). 

Saker man kan titta på tillsammans med barnen

När man har installerat sitt usb-mikroskop så är det dags att börja titta på lite olika saker för att se hur de ser ut i närbild. Här får du lite tips på saker man kan titta på:

  • Ett hårstrå: ta ett från dig själv och se till att du får med en rot. Det är kul att se hela hårstrået och du kan förklara att ett hår växer nästan på samma sätt som en lök. 
  • En insekt: Det är inte ovanligt att hitta döda insekter. Du kan placera dem under mikroskopet och titta närmare på benen, antenner, ögon och annat. Be barnen rita hur de tror att ett öga på en fluga ser ut, och kolla sen. 
  • Kvalster: De lever på oss och i våra sängar och andra möbler. Visa dem för barnen på ett naturligt sätt och gör ingen stor grej av det. Tänk bara på att de kan se rätt läskiga ut så om ditt barn lätt blir rädd kanske du ska undvika just denna. 
9 Sep 2020