Lär barnen god tandvård

Något som är viktigt för både barn och vuxna, det är att ha en god tandvård. Det innebär allt från att borsta tänderna två gånger om dagen, äta och dricka mindre söta saker, besöka tandläkaren för tandvård Uppsala till att ha en god munhälsa överlag. Redan då barnen är riktigt små är det bra att lära dem borsta tänderna. Eller, upp tills att de är 2 år så handlar det mest om att få in en vana att ha en tandborste i munnen. När den första tanden kommer är det dags att börja borsta regelbundet. Du bör borsta barnets tänder, morgon och kkväll.

Tandborste och tandkräm

I början är det bra med en tandborste med ett litet och mjukt borsthuvud. Välj en tandkräm som har mild smak. Det finns även tandkräm helt utan smak. När de första tänderna kommer fram, så är det bra med en en klick tandkräm som inte är större än att den får plats på barnets egen lillfingernagel.

Du borstar sedan tänderna på barnet, med små rörelser. Sedan när barnet blir äldre, så är det bra att låta han eller hon hjälpa till att borsta, men du bör hjälpa till fram tills barnet är runt 10-12 år. 

Besök tandläkaren

Redan från att barnen är små (2-3 års ålder) så kommer de att bli kallade till tandläkaren. Se till att gå på dessa besök. Det underlättar att ha en god tandvård med regelbundna besök. Dessutom kostar det inget för barn, upp tills det år de fyller 23.

29 Aug 2020