Ska du övningsköra med din tonåring?

Kanske det är så att tiden är över då du lärde ditt barn att cykla och att det nu är dags att lära dem köra bil? Från det att ditt barn är 16 så får de faktiskt börja övningsköra med bil. Du kan hjälpa dem med det, genom att bli handledare. För att ni ska få köra tillsammans så måste ni först gå en handledarkurs. Ni kan göra det tillsammans eller var och en för sig. Det viktiga är att ni går den. Sedan är det inte fel att låta barnet även gå på trafikskola utöver att ni kör privat. 

Innan man får lov att övningsköra, så måste barnet, eller ja ungdomen ha ett giltigt körkortstillstånd.

Få med alla moment

Om det är så att ni bara vill köra privat, så gäller det att alla moment kommer med så att säga. En teorikurs kan vara bra att gå, för att din son eller dotter ska veta alla trafikregler samt klara av teoriprovet. Sedan är det även två obligatoriska moment som alla ska göra före uppkörning. Det är riskettan och risktvåan. Ni kan på egen hand boka in en halkbana Stockholm. Annars ficar trafikskolan det. 

Var en bra handledare

För att du ska kunna hjälpa till med att lära ditt barn att köra bil, så gäller det så klart att du själv är en god förare. Du bör även ha tålamod samt vara lugn och trygg. Det gäller alltså att klara av stressande situationer utan att tappa det helt!

15 Apr 2021